Projektit

Kulttuurialan ammattilaisena pystyn vastaamaan tuotannosta koko sen elinkaaren ajan: aina suunnittelusta purkuvaiheeseen. Teatterialan ammattilaisena pystyn vastaamaan taiteellisista kokonaisuuksista sekä hallitsemaan produktion eri osa-alueet.

Tällä sivulla esittelen muutamia itselleni mieleenpainuvimpia projekteja kuluneilta vuosilta.

NNE

Niskavuoren nuori emäntä (kevät 2019)

Pitkäaikainen haaveeni toteutui, kun pääsin Kaarina-Teatteriin ohjaamaan Hella Wuolijoen Niskavuoren nuoren emännän. Vierailin ensimmäistä kertaa Kaarina-Teatterissa ja kokemus oli mieltä ylentävä; erinomaiset puitteet ja äärimmäisen taitava työryhmä ja näyttelijät takasivat onnistuneen vierailukokemuksen, joka ei hetkeen unohdu. Esityksestä tuli yleisö- ja arvostelumenestys, jota esitettiin loppuunmyydyille katsomoille kevään ajan.

39 askelta

39 askelta (syksy 2018)

Ohjasin Kulttuurikeskus Poleeniin syksyllä 2018 jännityskomedian 39 askelta. Esityksestä tuli oikein erinomainen (otteita arvosteluista voit lukea täältä) – siihen vaikutti äärimmäisen ammattitaitoinen työryhmä sekä sitoutuneet harrastajanäyttelijät. Poleenissa on aina ilo vierailla ohjaajana!

Herra_Hakkarainen_02_kuvaaja_Karri_Harju

Herra Hakkarainen seikkailee (kesä 2018)

Keväällä 2018 perustamani Suomen Kiertueteatterin ensimmäinen tuotanto toteutettiin yhteistyössä Pyynikin kesäteatterin kanssa. Esitys keräsi 15 esityksessä 7132 katsojaa mikä oli odotettua enemmän. Paljon posiitivista palautetta keränneen esityksen myötä yhteistyö Pyynikin kesäteatterin kanssa jatkuu myös kesällä 2019.

Lava_somenelio

Lava 2018 -teatteritapahtuma (kevät 2018)

Minut valittiin keväällä 2017 Pieksämäen kulttuurikeskus Poleenissa järjestettävän uuden teatteritapahtuman tuottajaksi, ja yhdessä kulttuuritoimen henkilöstön kanssa kehitimme Lava -teatteritapahtuman, joka rakentuu kiertävien ammattiesitysten katselmuksen ympärille. Tapahtuma onnistui yli odotusten ja minut valittiin keväällä 2019 jatkokaudelle myös tuottamaan vuoden 2020 Lava-teatteritapahtuma.

Lava-ammuntaa V - kuva Mirka Kleemola

Ulla Tapaninen – Lava-ammuntaa V -kiertue (syksy 2017 – kevät 2019)

Keväällä 2017 aloitin yhteistyön näyttelijä Ulla Tapanisen kanssa, ja olemme tehneet yhteistyössä vajaan kahden vuoden aikana 35 esitystä käsittävän Suomen kiertueen aina Helsingistä Rovaniemelle ja Turusta Lappeenrantaan. Ullan kanssa on ollut superinnostavaa työskennellä, ja yhteistyömme tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa!

IMG_9081

Tell me on a Sunday (syksy 2016 – kevät 2017)

Ensimmäinen ammattiteatteriohjaukseni valmistui syksyllä 2016 Linnateatteriin. Sovitin ja ohjasin Andrew Lloyd Webberin ja Don Blackin musikaalin Tell me on a Sunday. Vastasin myös samalla esityksen tuotannosta, ja työtehtäviini kuului mm. esitysoikeuksien neuvotteleminen ja suomennoksen päivittäminen yhdessä työryhmän sekä suomentaja Mikko Koivusalon kanssa.

Herra_Hakkarainen_harrastaa_1_kuva-Mirkku-Merimaa

Herra Hakkarainen harrastaa (syksy 2016 – kesä 2017)

Linnateatterissa työnkuvaani kuuluu myös lastenteatterikiertueen tuotanto sekä kiertuemyynti. Syksystä 2016 lähtien Suomea kiertänyt Mauri Kunnaksen samannimiseen kirjaan perustuva Herra Hakkarainen harrastaa, jonka näki heinäkuun 2017 loppuun mennessä yli 42 000 katsojaa, yli 200 esityksessä – samalla esityksestä tuli myös vuoden 2017 katsotuin teatteriesitys.

Kiertuesuunnittelussa otan aina huomioon taloudellisuuden ja olemassa resurssit. Satojen esitysten kiertue-esityksessä täytyy huolehtia myös esiintyjien jaksamisesta. Hyvällä ennakkosuunnittelulla varmistetaan se, että kiertäminen on taloudellisesti (ja ekologisesti!) kannattavaa ja esiintyjiä mahdollisimman vähän kuormittavaa.

Menestyneiden kiertueiden vuoksi Linnateatterin kävijämäärä nousi vuonna 2016 teatterin historian toiseksi parhaaksi, saavuttaen yli 120 000 katsojaa ympäri Suomen.

robin-logo

Robin – ikärajaton suurkonsertti Pieksämäen Veturitorilla (kevät 2016)

Toteutin keväällä 2016 pitkäaikaisimman haaveeni ja unelmani, kun tuotin kotikaupunkiini Pieksämäelle nuorisoidoli Robinin konsertin. Toimin konsertin vastaavana tuottajana vastaten projektin taloudesta, vapaaehtoisten rekrytoinnista, markkinoinnista sekä yhteistyökumppaneiden hankkimisesta.

Projekti oli erittäin antoisa ja opettavainen. Ylitimme projektiin laatimani tavoitteet, ja myimme konserttiin yli 1300 lippua. Kyseessä oli yksi urani huippupäivistä!

Isän päivä_kuva Noora Isoeskeli

Isän päivä (kevät 2016)

Ensimmäinen varsinainen oma tuotantotyöni Linnateatterissa oli Tuomas Kyrön esikoisnäytelmä Isän päivä, jonka ohjasi Petteri Summanen.

Budjetointi, aikatauluttaminen sekä esityksen kiertuemyynti kuului olennaisena osana tuottajan tehtäviäni ko. produktiossa.

Rantarouvat_kuva-Milena-Ainali.jpg

Rantarouvat (syksystä 2015 lähtien) 

Rantarouvat on ollut yksi urani mielenkiintoisimmista ja mukavimmista produktioista, jonka tekemisestä olen nauttinut alusta lähtien! Jaana Saarisen ja Sinikka Sokan tähdittämä esitys on kiertänyt keväästä 2016 lähtien hyvin useassa suomalaisessa ammattiteatterissa ja kulttuuritalossa.

Vastuualueenani Rantarouvat -tuotannossa on ollut kiertuemyynti ja -tuotanto.

Hiipparikvartetti

Hiipparikvartetti (syksy 2014 – kevät 2015)

Uudessa Iloisessa Teatterissa sai ensi-iltansa syksyllä 2014 Timo Kärkkäisen, Jussi Lammen, Mikko Rantanivan ja Puntti Valtosen Hiipparikvartetti -show, jonka tuottajana toimin kevääseen 2015 saakka.

Produktion tuottajana huolehdin kysyttyjen näyttelijöiden aikatauluista sekä kiertuemyynnistä. Esitys vieraili kaudella 2014-2015 mm. Hämeenlinnan ja Kouvolan teattereissa sekä Sokos Hotel Presidentin teatterisalissa.

Villisorsa-kuva Kimmo Peltonen

Villisorsa (syksy 2014)

Minulla oli suuri ilo ja kunnia ohjata kasvattiteatterini, Poleenin Teatterin ja Kulttuurikeskus Poleenin 25-vuotisjuhlanäytelmä syksyllä 2014. Juhlanäytelmäksi valittiin Henrik Ibsenin kirjoittama ja Mikko Roihan sovittama Villisorsa, jonka sovituksesta, ohjauksesta ja visualisoinnista vastasin.

Kyseessä on yksi urani hienoimmista produktioista.

heinis_netti

Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö (kesä 2013)

Olen ollut mukana perustamassa nuorista teatterialan ammattilaisista koostuvaa teatteriryhmä Ryhmäpainetta syksyllä 2008, jolloin ryhmä aloitti harjoittelemaan William Mastrosimonen näytelmää Bang bang you’re dead. Useamman vuoden tauon jälkeen ryhmä halusi tehdä jälleen yhdessä jonkun kivan tuotannon, ja näytelmäksi valikoituikin Sinikka ja Tiina Nopolan suosittu Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö. Produktiota varten rakensimme kesäteatterihankkeen, jonka tavoitteena on lisätä maakuntien ammattimaisen ja laadukkaan kesäteatterin määrää. Kesällä 2013 esitys vieraili Kristiinankaupungissa, kulttuuritalo Duxin pihalla.

Olen työskennellyt Ryhmäpaineessa sekä ohjaajana että tuottajana. Tässä projektissa tuottajan tehtäviin kuului esityksen koko tuotannon hallinta, aikatauluttamisesta budjetointiin ja yhteistyösopimusten laadintaan.

Start Now_logo

Start Now! (syksy 2012)

Pieksämäen vapaa-aikatoimen organisoima koko perheen ilmainen syksyn starttitapahtuma järjestettiin Pieksämäellä kahdeksannen kerran. Edellisvuosista poiketen, tapahtuma siirrettiin v. 2012 Wanhoille Weturitalleille, jossa esiintyivät mm. Nam!ka, Ruger Hauer sekä Herra Ylppö ja Ihmiset.

Toimin tapahtuman vastaavana tuottajana. Vastasin mm. yritysyhteistyöstä, Start a hobby! -messujen järjestelyistä sekä kokonaisuuden hallinnasta. Tapahtumaa oli toteuttamassa useat vapaaehtoiset ja kaupungin työntekijät.

Woyzeck1

Orpo Ensemble: Woyzeck (kevät 2011)

Tätä produktiota varta vasten perustettu Orpo Ensemble valmisti huhtikuuksi 2011 Georg Bücherin maailmankuulun näytelmän Woyzeck. Näytelmän ohjasi taiteellisena lopputyönään Metropolia Ammattikorkeakoulun teatteri-ilmaisun ohjaajaopiskelija Toni Jyvälä. Näytelmän esitykset nähtiin helsinkiläisessä Valtimonteatterissa.

Toimin näytelmän vastaavana tuottajana, eli vastasin koko produktion tuotannosta ja taloudesta. Tuottajuuden lisäksi pääsin myös esiintymään: yksi näyttelijöistä joutui jättäytymään produktiosta aikatauluongelmien vuoksi pari kuukautta ennen ensi-iltaa.

Lahtoja

Kansallisteatteri: Lähtöjä – tarinoita 3. ja 5. raiteen väliltä (kevät 2011)

Kansallisteatterin pienelle näyttämölle valmistui kevääksi 2011 nuorten ideoima uusi näytelmä Lähtöjä – tarinoita 3. ja 5. raiteen väliltä. Näytelmän ohjasi Sanna Ristaniemi ja vastasin näytelmän tuotannosta yhteistyössä Marjaana Larpan kanssa.

Näytelmän tekoon osallistui nuorten harrastajanäyttelijöiden lisäksi tulevia teatterialan ammattilaisia mm. Taideteollisesta korkeakoulusta sekä Metropolia Ammattikorkeakoulusta.

Työtehtäväni sijoittuivat markkinointiin ja ennenkaikkea sosiaalisen median hyödyntämiseen markkinoinnin keinona. Järjestimme myös aulatiloihin valokuvanäyttelyn, jossa rautatieaseman ”lähtijät” saivat kertoa mihin olivat menossa.